denc!-studio

PLAATS

  • BE | O-VL | EEKLO

PROGRAMMA

  • buitenschoolse kinderopvang in voormalige Sint-Jozefkerk

OPDRACHTGEVER

  • Stad Eeklo

OPDRACHT DENC!-STUDIO

  • architectuur
  • studies energie
  • EPB-verslaggeving

GUNNING

  • laureaat kandidatuur/architectuurwedstrijd

STATUS

  • opgeleverd

BOUWKOST (excl. btw en erelonen)

  • 1.0M€

ENERGIE

  • verbeteren gebouwschil: na-isoleren van buitenmuren en dak & vervanging van buitenschrijnwerk
  • verwarming: lucht-luchtwarmtepomp voor centrale ruimte; lucht-water monoblok voor kleine ruimtes en sanitair; mogelijkheid tot koppeling met een toekomstig warmtenet
  • ventilatie: sysD met BaOpt-regeling
  • hernieuwbare energie: PV<10kWP (i.f.v. draagkracht huidig plat dak)

NIEUWSBERICHTEN

PUBLICATIES

AWARDS

  • 2021: nominatie Belgian Building Award Circular Building 2020
  • 2017: eerste laureaat competitie BKO SINT-JOZEF EEKLO

ONTKERKELIJKING

Door ontkerkelijking verliezen heel wat van de kerkgebouwen nu hun oorspronkelijke functie. Het (moeten) sluiten van de deuren, is dan vaak een emotioneel proces. Telkens blijkt weer hoe belangrijk het gebouw voor de lokale gemeenschap wel was, of nog steeds is. Velen kennen nog wel iemand die er is gedoopt, getrouwd of begraven.

Herbestemmen van waardevol erfgoed is meer dan een nieuwe inhoud geven aan een hoop oude stenen.
De uitdaging bestaat er in een nieuw evenwicht te vinden, dat enerzijds de historische en architecturale waarden respecteert en anderzijds vertrekt van wat mens en maatschappij op vandaag nodig hebben.
Er bestaan heel wat theoretische modellen om een herbestemming aan te pakken, maar de ontelbare variaties in de realiteit maken elk project anders. Vastomlijnde recepten werken niet; in erfgoedzorg staat maatwerk voorop.

Om de reconversie in goede banen te kunnen leiden, schreef de Stad Eeklo in 2017 een architectuurwedstrijd uit in de zoektocht naar een ontwerper die een buitenschoolse kinderopvang wou onderbrengen in de Sint-Jozefkerk. Op zijn zachtst gezegd: ‘een uitdaging’!
Daar waar het vroeger steeds rustig was in en rond de kerk, zouden kinderen zich nu gaan uitleven. Het gebruik zou gaan verschuiven van het weekend naar de week, alsook een behoorlijk andere mobiliteit met zich meebrengen. Waar de kerkhangers vroeger een dikke jas droegen tijdens de misviering, zouden binnenkort peuters in korte broek over de vloer kruipen.
DENC!-STUDIO ging de uitdaging aan kwam als laureaat uit de bus.

denc!-studio

CIRCULAIR ONTWERP

De Sint-jozefkerk te Eeklo wordt gekenmerkt door één grote rechthoekige ruimte, zonder beuken. Het rond het altaar georganiseerde circulaire grondplan, met oplopende bankenrijen en koepelbekroning, evoceert een sacrale dimensie.

denc!-studio

DENC!-STUDIO hield bij het ontwerp tot buitenschoolse kinderopvang vast aan de bestaande planorganisatie. Het verhoogde middelpunt werden behouden, alsook de zenitale daglichtlichtinjectie.

denc!-studio

Omdat we het gebouw niet alleen erven van zij die ons zijn voorgegaan; maar het op onze beurt ook zullen nalaten aan volgende generaties, werd resoluut gekozen voor een omkeerbare interventie. Circulariteit ten top!

Kinderen vinden het leuk om ergens te kunnen opklimmen. Begeleiders prefereren i.f.v. veiligheid en flexibiliteit eerder vlakke open vloeren.
De hellende vloer en betonnen zitbanken bleven behouden, maar werden ter creatie van de nieuwe leef- en bewegingsvloeren afgedekt met een houten structuur. Deze afdekking, kan ten allen tijde terug worden weggenomen.

denc!-studio

De eerste twee bankenrijen, werden in functie gelaten. Ze kunnen er de kinderen verenigen rond een vertelmoment of poppenkast.

denc!-studio
denc!-studio
denc!-studio