Team Kampvuur

PLAATS VAN UITVOERING

  • BE | O-VL | GENTBRUGGE

PROGRAMMA

  • nieuwbouw cohousingproject bestaande uit 28 wooneenheden + 1 gemeenschapshuis

OPDRACHTGEVER

  • Burgerlijke Maatschap GECCO

OPDRACHT DENC!-STUDIO

  • masterplan op bouwveld en architectuur (i.s.m. DHOOGEMEGANCK, onder de roepnaam TEAM KAMPVUUR)

GUNNING

  • laureaat kandidatuur/architectuurwedstrijd

STATUS

  • opstart uitvoering

BOUWKOST (excl. btw en erelonen)

  • doel bouwkost ≤1’250€/m²BVO
  • totaliteit/ ~4.3M€

NIEUWSBERICHTEN

PROGRAMMA

Cohousingprojecten zijn, in tegenstelling tot de meer klassieke werkwijze, meestal vraaggestuurd. Eerst worden bewoners gezocht, die dan rond de tafel gaan zitten om hun wijk vorm te geven. In volgende stappen wordt dan een architect geselecteerd en worden workshops georganiseerd.
Onder begeleiding COHOUSINGPROJECTS werd een wedstrijd uitgeschreven, waarna TEAM KAMPVUUR als laureaat werd aangesteld.

Het cohousing project GECCO (~ GEntbrugge COhousing) zal 28 volledige uitgeruste woongelegenheden tellen, aangevuld met een collectief paviljoen. Dit omvat oa. een wassalon, atelier, eetzaal en keuken, logeerkamer, speelhoek, ontspanningsruimte, coworkingspace en bibliotheekzolder.
De omgevingsaanvraag (~bouwaanvraag) werd inmiddels goedgekeurd.

Team Kampvuur

MASTERPLAN

T.h.v. de straat is een parkeercluster voorzien; de eigenlijke site is dus autovrij. Er wordt voorrang gegeven aan zachte mobiliteit. De Gentbrugse Meersen liggen op wandelafstand.

Door de zieke en/of minst waardevolle bomen te rooien, de waardevolle te houden en op de juiste plaats incisies te maken, zal de ietwat verwilderde site de noodzakelijke luchtigheid verkrijgen zonder haar oorspronkelijke karakter te verliezen. Het resultaat zal geen open vlakte zijn, maar eerder een bladerdek met open plekken (clair-obscure).
Door de woningen op te stellen volgens de terreincontouren, krijgen deze een privaat tuintje en wordt het binnengebied tegelijkertijd gemaximaliseerd. Het compacteren van de woongelegenheden komt niet alleen het E-peil en de budgetbewaking ten goede. De setting, met geclusterde omringende bebouwing, gelijk(w)aardig in verhouding t.a.v. het centrale groen, versterkt het samenhorigheidsgevoel. Op een natuurlijke wijze zal plaats worden gegeven aan verpozingsplekken (leeshoekje, bankje, moestuin…) en speelinfrastructuur voor kinderen én volwassenen.

Team Kampvuur

TEAM KAMPVUUR

TEAM KAMPVUUR is een samenwerkingsverband van het architecten- en studiebureau DENC!-STUDIO, DHOOGE&MEGANCK ir-architecten en DAIDALOS-PEUTZ.
De groepsbegeleiding wordt verzorgd door COHOUSING PROJECTS. BOSTOEN zal de woongelegenheden realiseren; voor het paviljoen wordt een andere uitvoerder gezocht.

Team Kampvuur