Klaas Verdru

PLAATS

  • BE | O-VL | GENT

PROGRAMMA

  • kantoor

OPDRACHTGEVER

  • NAV vzw

OPDRACHT DENC-STUDIO

  • architectuur

STATUS

  • opgeleverd

NIEUWSBERICHTEN

FIRST THINGS FIRST

Net als bij ons eigen kantoor LOODS23 zetten we inzake circulariteit de 10R-prioriteitsladder in als ontwerpruggengraat.
Met de keuze voor de voormalige Academie van Gent als vestiging gaf de opdrachtgever zelf alvast een mooie voorzet, want “waarom nieuw bouwen als het bestaande barst van potentieel (Rethink en Reduce)”?

Er werd een omkeerbare droogbouwinvulling uitgewerkt die de originele waarde en het oorspronkelijke potentieel van de ruimte op lange termijn weet te vrijwaren.
Mechanische bevestigingsmethodes bleven zichtbaar bereikbaar vanuit circulair praktisch oogpunt.

We verhogen het ruimtelijk rendement door méér op eenzelfde oppervlakte te organiseren. Deelgebruik wordt niet uit de weg gegaan.

Energiezuinigheid, toekomstbestendigheid, compatibiliteit met de bestaande erfgoedcontext en gebruikscomfort stonden voorop bij de uitwerking van de technieken. De leidingen en ventilatiekanalen blijven bereikbaar, aanpasbaar, uitbreidbaar en omkeerbaar.

Met betrekking tot de losse inrichting doen we aan in-house en urban mining.
Een deel van het huidige kantoormeubilair kon worden hergebruikt; een deel opnieuw gestoffeerd en opgeknapt (Re-use, Repair, Refurbish). Overige in onbruik geraakte stukken, krijgen een tweede leven op de tweedehandsmarkt.

Klaas Verdru

We putten verder uit het aanbod van RotorDC (toiletaccessoires), de Recupcentrale (kitchenette en sanitair), Buurman(kapstokken), 360Volt en Blom&Blom (verlichting), The Good Stuff Factory en Depot09 (zitmeubilair), Composil(tapijttegels), BOSQ(circulaire fineer).

Klaas Verdru
Klaas Verdru

Daar waar nieuwe materialen vereist zijn, werd gekeken naar ecologische inborst en reststromen. Zo werden de gordijnstoffen geselecteerd uit de overblijvende snijresten van BM Fabrics, wat resulteerde in hun nieuw catch-of-the-day-concept dat binnenkort zal worden gelanceerd.

Geen duurzaam bouwen zonder duurzaam ondernemen!
Dit project werd in bouwteam gerealiseerd. Op voet van meer gelijkwaardigheid konden de diverse partijen hun deskundigheid inbrengen. Zo werden, op aangeven van de uitvoerder Woema, werden niveauverschillen in de bestaande ondervloer overbrugd door gerecupereerde computervloertegels. Hiermee blijven ook de onderliggende technieken bereikbaar en aanpasbaar.

SPREAD THE WORD

We realiseren low impact met een maximaal resultaat.
De opdrachtgever zal vanuit haar netwerking ongetwijfeld de boodschap verspreiden.
We zullen hier met graagte aan meewerken.

We verwijzen graag naar het artikel "Circulaire lessen uit het nieuwe NAV-kantoor: een oefening in loslaten", geschreven door Elise Noyez (ir-architect, redactie NAV) naar aanleiding van een interview met Alice Sanders (projectleider hoofdaannemer Woema), Wim Verschueren (adviseur studiedienst opdrachtgever NAV) en Jasmien D’hont (interieur-architect DENC-STUDIO).