Yannick Milpas

PLAATS

  • BE | W-VL | WAREGEM

PROGRAMMA

  • nieuwbouw | residentieel | eengezinswoning

OPDRACHTGEVER

  • particulier

OPDRACHT DENC!-STUDIO

  • architectuur
  • studies technieken
  • studies energie
  • EPB-verslaggeving

STATUS

  • voorlopige oplevering: 2012

BOUWKOST (excl. btw en erelonen)

  • in totaliteit: ~ 358’000€

ENERGIE

  • BEN, passief én nulenergie mét certificaat
  • E-peil:12
  • K-peil:20
  • netto-energie-behoefte verwarming (excl PV): 14.74Kwh/m².jr (phpp); 9.98 kWh/m².jr (EPB)
  • netto-energie-behoefte verwarming (incl PV): -1.32 kWh/m².jr (EPB)

PUBLICATIES

AWARDS

  • 2013: eerste laureaat Belgische Prijs voor Architectuur en Energie 2013 (categorie energie eengezinswoning)

STEDENBOUWKUNDIGE INTEGRATIE

Het langgerekt braakliggende perceel, was zijdelings ingesloten door rijwoningen met sterk wisselende kroonlijsthoogtes.

Aan de voorgevel valt duidelijk af te lezen dat het ontwerp is gegroeid vanuit een zoektocht naar een gepaste aansluiting. Deze passieve/nulenergie woning wordt gevormd door drie gestapelde volumes: het bovenste volume zorgt voor de overgang tussen de ongelijke bouwhoogtes van linker en rechter buur. Door aan te sluiten op de gevelprofielen van de buren worden warmteverliezen via de scheidingsmuren beperkt, worden lelijke wachtgevels vermeden en integreert de woning zich in de omgeving.

De aard en diversiteit der materialisatie, bevordert de leesbaarheid van de volumewerking. De gevelsteen sluit aan bij het straatbeeld. De houten latjes zorgden ervoor dat de poort mee bekleed kon worden en zo opgaat in een groter geheel. .

TYPOLOGIE

Gezien het gaat om een energiezuinige woning speelt de oriëntatie van het perceel een grote rol.

Wamtewinsten worden verkregen door een doordachte positionering van de ramen. Langs de noordelijke straatzijde zorgen slechts de hoogst nodige opening voor voldoende daglicht. Functies als inkom, ouderkamer, badkamer en berging, waar privacy belangrijker is dan een overvloed aan daglicht, liggen als buffer langs de noordelijke straatgevel. Leefruimte, keuken, bureau en kinderkamers vormen dan weer bakens van licht en bieden een prachtig uitzicht op de tuin door de grote raamopeningen in de achtergevel.

Door de verhoogde verdiepingshoogte van de leefruimte en keuken is overdag geen nood is aan kunstlicht; zelfs niet in de kern van het gebouw. Het gelijkvloers plafond werd thv de achtergevel hoger opgetrokken om zo zuidelijke warmte, licht en gezelligheid dieper in de woning te kunnen trekken.

Het gebouw presenteert niet de wiskundig/academische volmaakte compactheid. De vormgeving is ontstaan als antwoord op de omgeving, de context, de wensen van stedenbouw en de bouwheer (een lichte, ruime, energiezuinige en onderhoudsvriendelijke woning met garage). Deze woning is dan ook een toonbeeld hoe gewone eisen praktisch kunnen waargemaakt worden binnen een stedenbouwkundige reële bouwcontext.

Yannick Milpas

ENERGIEZUINIG

De transmissieverliezen zijn drastisch beperkt door een hogere graad van isolatie:

  • U-buitenwanden = 0,089 à 0,102W/m²K;
  • U- daken = 0,077W/m²K à 0,108W/m²K;
  • U-vloer op volle grond = 0,107W/m²K;
  • U-vensters = 0,87W/m²K (incl drievoudige beglazing 0,50W/m²K, afstandhouders 0,039W/mK én koudebrugwerking inbouw). In de woonkamer werd gebruik gemaakt van passief aluminium vliesgevel-buitenschrijnwerk (eerste toepassing in grootvolume-markt).

De ventilatieverliezen worden gereduceerd door een verhoogde luchtdichtheid in combinatie met een mechanische balansventilatie met hoog rendement warmterecuperatie.

  • luchtdichtheid n50: 0.44h-1;
  • balansventilatie met warmterecuperatie (D+):
  • luchtaanzuig dmv lucht-aarde-grondbuis (met condensput + filter) (zogenaamde AWW);
  • tegenstroom warmtewisselaar (ontwerpdebiet ventilatie volgens EPB: 310m³/uur);
  • ronde kanalen met dubbele rubberen dichtingen;

De passieve verwarmingsinput wordt ondermeer extern geleverd door (stralings)warmte van de zon op te vangen via evenwichtige naar oriëntatie en oppervlakte gekozen ramen.
Mobiele gemotoriseerde zonwering laat toe tijdens de warme zomerdagen de zonnewarmte buiten te houden, zonder licht noch zicht volledig te blokkeren;

Er werd voorzien in een efficiënte naverwarming en sanitairwarmwaterproductie. Het compactaggregaat is uitermate ‘compact’: het huisvest een sanitairwarmwater-tank (SWW), een ventilatie-eenheid met warmtewisselaar; alsook een lucht/water warmtepompsysteem. De ventilatielucht afgezogen in de woning geeft zijn warmte eerst af aan de inkomende lucht. Aangezien een WTW nooit 100% rendement haalt, blijft er steeds nog een restwarmte over in de uitgaande lucht. Via de verdamper warmtepomp wordt nog een deel van die warmte bijkomend onttrokken en afgegeven aan de boiler voor opslag. Wanneer de warmtepomp niet wordt ingezet voor de sanitairwarmwaterproductie, kan de condensor de toevoerlucht van de ventilatie opwarmen.

De PV-installatie levert 8'085kwh/m².jr primaire energie.

ERKEND

De woning werd op 10/12/2013, in het Paleis voor Schone Kunsten BOZAR BRUSSEL, uitgeroepen tot LAUREAAT in de BELGISCHE PRIJS VOOR ARCHITECTUUR EN ENERGIE 2013 / CATEGORIE ENERGIE EENGEZINSWONING.

De jury lauwerde het "zeer consequent ontwerp" van de hedendaagse architectuur, met specifieke aandacht voor stedenbouwkundige inpassing en duurzaamheid.