denc!-studio

FROM BROWN TO BRIGHT

Meer dan 120 jaar geleden, tijdens het tijdperk van de bloeiende textielindustrie, richtten de gebroeders Saffre een splinternieuwe textielfabriek op in hartje Oudenaarde. Saffre Frères zou uitgroeien tot de trots van de stad. Sinds de jaren '80 van de vorige eeuw staan de gebouwen er evenwel verlaten bij.

denc!-studio
denc!-studio

Tot nu. Op de voormalige bedrijfssite, vinden we weldra de nieuwe woonwijk SAFFROU.

Lieven Achtergael Architecten LAA ontwierp het masterplan hetwelke voorziet in 265 woongelegenheden, een levendige ondernemershub, buurtondersteunende functies en niet te vergeten: heel wat open ruimte.
De site is centraal gelegen op nauwelijks 800m van de markt, 380m van het station, 200m van de stadsrand.

De ontwikkeling is in handen van trendsetter REVIVE.

Onder het "We build society, not real estate" zetten ze volop in op bouwprojecten met een sociaal-maatschappelijke en ecologische meerwaarde.
REVIVE wordt gewaardeerd om haar aanpak van verlaten industriële brownfields. Ze snijden geen kostbare greenfields aan, maar waarderen juist stadskankers op tot bruisende gemeenschappen.

Joris Bourgeois

REÏNCARNATIE

De bestaande gebouwen hebben een historische waarde; ze maken onderdeel uit van het lokaal collectief geheugen.
Een deel van het erfgoed wordt meegenomen.

denc!-studio

Ook een reeks subtiele verwijzingen zullen herinneren aan het verleden van de site. Bepaalde afbraakmaterialen zullen een nieuw leven krijgen. Zo zal een deel van de gesloopte bakstenen worden hergebruikt in de pleinaanleg of als bankje.
Het verhaal van de oude site zal blijven voortleven in de nieuwe architectuur.

Joris Bourgeois

FUTURE PROOF

Met de vele open ruimtes, kleine tuintjes en parkjes is het landschap een onmiskenbaar onderdeel van het project.
Er wordt bewust gekozen voor een autoluwe inrichting van de site, met voldoende parkeermogelijkheden onder de grond en aan de rand van de site. De wagens worden zoveel mogelijk uit het zicht gehouden.
Het resultaat is een veilige woonomgeving met een gezonde luchtkwaliteit: een plek waar thuiskomen heerlijk is.

Maar liefst één derde van de site blijft een open groenzone, met het 'tiny forest' als blikvanger. Dit zal samen met de bewoners en de organisatie Urban Forests worden aangeplant. Participatie genereert respect.
D.m.v. een speciale Japanse techniek zullen zo'n 15 tot 30 verschillende lokale bomen- en plantensoorten worden gecombineerd.
Het is een 100% biologische manier om een gloednieuw bos razendsnel te doen bloeien in het midden van de stad, zonder gebruik van chemische producten.

Fossiele brandstoffen worden geweerd; er worden geen gasleidingen aangelegd.
Warmtepompen staan in voor de verwarming en sanitairwarmwaterproductie.

IDENTITEIT

Gespreid over 3 bouwfases zal worden voorzien in een mix van appartementen, woningen, assistentiewoningen en penthouses: een divers aanbod voor jong en minder jong.
In de eerste fase komen er 56 appartementen (gebundeld in 3 urban villa's, naar een ontwerp van Lieven Achtergael Architecten LAA), alsook 29 woningen met tuin (naar ontwerp van DENC!-STUDIO).

Joris Bourgeois

Van alleenstaanden tot grotere nieuw samengestelde gezinnen; allen willen we ze verwelkomen op SAFFROU.
We vinden dan ook een gezonde mix van starters-, groei-, compact-, terras-, max-, kangoeroe- of praktijkwoningen. Elk met troeven en klemtonen.
In verwijzing naar het verleden van de site, werd gekozen voor een stootvast bakstenen jasje.
De diverse architectuur vormt toch mooi één geheel. We merken subtiele verschillen in kleuren en patronen. Identiteit!
Iedere woning zal beschikken over een tuin met fietsberging. We willen duurzame mobiliteit aanmoedigen.

Joris Bourgeois
Joris Bourgeois