PLAATS

  • BE | O-VL | Gent

PROGRAMMA

  • inclusiehub

OPDRACHTGEVER

  • KONEKT vzw

OPDRACHT DENC!-STUDIO

  • architectuur (i.s.m. HAVANA)
  • duurzaamheidsadvies
  • EPB verslaggeving

GUNNING

  • laureaat kandidatuur/architectuurwedstrijd

STATUS

  • vergunnignsfase

BOUWKOST (excl. btw en erelonen)

  • ~2.7M€

NIEUWSBERICHTEN

AWARDS

  • 2021: eerste laureaat competitie (in team) inclusiehub KONEKT

KONEKT

KONEKT wil mensen met een beperking voluit laten leven in een inclusieve wereld. Nog te vaak worden mensen met een beperking uitgesloten, afgezonderd en klein gehouden.
KONEKT verzorgt vorming en bewegingswerk, dansopleidingen en -producties. Met deze werking inspireren ze in binnen- en buitenland.

Het nieuwe gebouw moet een landmark van inclusie worden waar design-for-all, bereikbaarheid en samenwerking in diversiteit voorop staan.
Er wordt een zo breed mogelijke stretch qua gebruikers geambieerd: de volledige quintiple helix moet er z’n plek kunnen vinden: zowel burgers, overheden, bedrijven, middenveldorganisaties als kennisinstellingen. Er zal een nieuwsoortige verbinding worden gelegd tussen profit en non-profit. Mensen met een beperking krijgen een voortrekkersrol gezien zij de inclusiehub zullen uitbaten.

EEN PLEK VAN VERBINDING

De site voor het nieuwe KONEKT is er één met beperkingen. Het is een kleine kavel met beperkte bouwhoogte, opgesloten in de rij. Spoort deze plek wel met de ambities van deze energieke vzw? Natuurlijk wel!
Beperkingen scherpen de creativiteit aan. Ze dwingen ons grenzen te verleggen en out-of-the-box te denken. We ontdekken kansen in gedeeld gebruik, slimme schakelingen en nieuwe invullingen. Zonder beperkingen geen mogelijkheden. Zonder randvoorwaarden geen architectuur.

KONEKT is een plek van verbinding. Hier is geen plaats voor grenzen of obstakels. We maken een overzichtelijke stek, waar je gemakkelijk de weg vindt en je thuis voelt. Zonder drempels maar wel met duidelijke herkenningspunten.

havana + denc!-studio
havana + denc!-studio

KONEKT is een open organisatie en wil zich ook zo tonen. De werking ervan wordt in de etalage gezet. De nieuwe inclusiehub zoekt contact met de stad en toont zich als een publiek gebouw, toegankelijk voor iedereen. Denk aan een aantal Gentse klassiekers als de Vooruit, ENTR of het Paard van Troje. Zaken met een eigen karakter, en een duidelijk gezicht.

havana + denc!-studio
havana + denc!-studio

Het gebouw is opgebouwd rond een goede organisatie van de circulatie. Deze moet helder en duidelijk zijn, zonder ruimte voor interpretatie. Een verkeerde beslissing onderweg kan bij sommige bezoekers tot verwarring of angst leiden, hetgeen de hele dag kan verpesten.

De zalen vormen de kern van de nieuwe inclusiehub. Dit zijn de ruimtes waar KONEKT de wereld naar binnen brengt, om op haar beurt een boodschap van inclusie uit te dragen. De zalen zijn veelzijdig, polyvalent en complementair.

havana + denc!-studio

Het kloppend hart van Konekt bevindt zich in het café / restaurant. In een warm en verwelkomend decor worden hier spijs en drank geserveerd door een super divers team. Hier kan je met je bedrijf of vereniging terecht voor een seminar van een dag, onderbroken door lunch. Maar ook een informele koffie met je grootmoeder of een lunchvergadering met vrienden kunnen hier perfect.

Ter ontwerp kregen de architectenbureaus HAVANA en DENC!-STUDIO ondersteuning van LAMBDA-MAX (stabiliteit), TECH-3 (technieken) en DE FONSECA (akoestiek).