denc-studio + blaf

In de Agaatstraat en de Berkhoutsheide in Nieuw Gent komen 59 nieuwe sociale woningen.
Dat gebeurt op de plek waar nu garageboxen staan. Die worden gesloopt om de nieuwe woningen te bouwen en extra openbaar groen te realiseren. Zo komen er in de Agaatstraat naast het jeugdhuis 36 appartementen met een mix van één tot drie slaapkamers. De appartementen hebben zicht op het bos van de De Deynesite. In de Berkhoutsheide komen 23 nieuwe woningen verdeeld over twee gebouwen, eveneens met een mix van één tot drie slaapkamers.

Het stadsontwikkelingsbedrijf sogent gunde de opdracht aan RECON bouw, dat een ontwerpteam samenstelde met architectenbureaus DENC-STUDIO en BLAF.
De architecturale uitstraling van de gebouwen als baksteenarchitectuur past binnen de krijtlijnen van het stadsvernieuwingsproject Nieuw Gent Vernieuwt.
Elk appartement heeft een eigen buitenruimte en is zeer energiezuinig.

"(...) We zoeken met sogent naar nieuwe manieren om verschillende vormen van betaalbaar wonen te realiseren. Door toepassing van de design & build-procedure kunnen we sneller sociale woningen realiseren en hebben we meer controle over het budget. Dit pilootproject kan een verdere basis zijn voor sociale huisvestigingsmaatschappijen om zo sneller te schakelen in de realisatie van sociale woningen. (...)" - Sami Souguir , schepen van Stadsontwikkeling en voorzitter sogent

Buurtbewoners kunnen op woensdag 27 september 2023 van 17 tot 20 uur de plannen inkijken tijdens een doorlopend infomoment in de cultuurcontainers op het Rerum-Novarumplein. In het najaar wordt een omgevingsvergunning aangevraagd. Als alles goed gaat, beginnen de werken midden 2024 en kunnen de eerste bewoners er in 2026 intrekken.

"(...) Meer sociale huurwoningen is een topprioriteit van dit stadsbestuur. Naast het aantal nieuwe woningen dat Thuispunt Gent realiseert, werkten we hiertoe samen met sogent een alternatief uit. Eens gerealiseerd worden de 59 woningen verkocht aan een woonmaatschappij. Het totale investeringsbudget van ongeveer 14 miljoen euro kan dan door de Stad opnieuw worden ingezet om nieuwe sociale woningen te realiseren. (...)" - Tine Heyse , schepen van Wonen