Onze huidige economie is een wegwerpeconomie.

Een alternatief laat gelukkig niet op zich wachten. De circulaire economie – waarvan circulair bouwen een specifieke toepassing is – weet de huidige lineaire logica om te buigen tot een gesloten systeem, waarbij verdere uitputting van grondstoffen en groeiende afvalbergen tot het verleden behoren. Centraal staat het sluiten van kringlopen. Hergroeibare grondstoffen en hergebruik spelen een belangrijke rol.

Wisseltrofee

CIRCUBUILD naslagwerk

Met enige trots presenteert DENC!-STUDIO haar CIRCUBUILD AWARD. De CIRCUBUILD AWARD, ontworpen en gemaakt door studenten van de afdeling Interior Design & Architectuur van Thomas More, erkent de verdienste van pioniers op het vlak van circulair bouwen.

De prijs is een soort wisseltrofee: de winnaar mag telkens zelf kiezen wie de volgende in het rijtje wordt, waarna de CIRCUBUILD AWARD hoogstpersoonlijk wordt doorgegeven. Zo verandert de trofee een paar keer per jaar van eigenaar. Normaliter vindt het ceremoniële moment van de overdracht plaats op een of ander evenement rond circulair bouwen. In deze Corona tijden diende hierop een uitzondering gemaakt. DENC!-STUDIO kreeg de trofee uit de handen van EURABO. Lees hier het door Wouter Polspoel afgenomen interview.

Naast het feit dat de CIRCUBUILD AWARD een wisseltrofee is, wat helemaal past binnen het circulaire gedachtegoed, staat ook het ontwerp bol van de symboliek. De trofee is gemaakt uit hout, een hernieuwbaar materiaal. De tien houtspieën symboliseren de pijnpunten die nog moeten worden weggewerkt om circulair bouwen helemaal ingang te doen vinden. De reuzensplinters zijn helemaal naar de principes van circulair bouwen makkelijk uit de award te verwijderen. Bedoeling is dat elke winnaar zo'n houtspie - die gepersonaliseerd wordt met naam en bedrijf - verwijdert wanneer hij de award doorgeeft aan de volgende pionier en een pijnpunt voor circulair bouwen benoemt.

CIRCUBUILD.BE is een initiatief van het Redactiebureau Palindroom, gespecialiseerd in het schrijven en vertalen van teksten voor en over de architectuur- en bouwsector. Het doel van circubuild.be bestaat erin ontwerpers en bouwprofessionals de belangrijkste principes van circulair bouwen mee te geven, aan de hand van FAQ’s en casestudy’s, maar ook via andere relevante content als artikels, interviews, video’s, columns …

CIRCUBUILD.BE distantieert zich van greenwashing en hecht heel wat belang aan redactionele geloofwaardigheid. De circulaire producten en diensten worden, voorafgaand aan de publicatie, onderworpen aan een screening door drie onafhankelijke experten.

CIRCUBUILD.BE wordt ondersteund door VIBE vzw, Pixii, Vlaanderen Circulair, Kamp C en NAV.