De opdrachtgever wou met de nieuwbouw iets kunnen ‘tonen”. Het dak is niet zomaar een dak, maar toegankelijk en één der visitekaartjes.
Een houten terras in FSC-gelabeld Tali hout en een groendak sieren de locatie. Het groendak (deel extensief + deel voorzien van intensief substraat) buffert regenwater, tempert oververhittingsrisico, neemt fijn stof op en verhoogt het de biodiversiteit. Door het Sun Roofsysteem van Optigroen werkt het groendak tevens als ballast der zonnepanelen. De zonnesystemen zetten hernieuwbare energie in, hebben een demonstratief doel en zijn opgenomen in een testopstelling/meetcampagne. Tien Econation Lightcatchers (meermaals bekroonde technologie) op het dak van het magazijn volgen actief de zon, versterken en maximaliseren daglichtinjectie.

De dakdichting van het magazijn, alsook de dampschermen en onderlagen van de overige daken, werden uitgevoerd in de behoorlijk polyvalent inzetbare en milieuvriendelijke Derbigum NT (bestaande uit hybride bitumen, gewonnen uit oude dakmembranen en 100% recycleerbaar). Het dak van het kantoor werd voorzien van een wortelwerend dakdichtingssysteem DERBIGUM WW; geschikt als basis voor het groendak. Ook de dakranden zijn als reepjes groendak uitgewerkt. Een kleiner deel dakdichting (technisch verdiep) werd uitgevoerd in het C2C gecertificeerde Derbigum Pure dakmembraan op plantaardige basis

De wedstrijd “Het Dak is Bitumen” was een organisatie van Bitubel, de federatie van 5 toonaangevende fabrikanten van bitumendakbanen.
Bitubel werkte hiervoor samen met het Redactiebureau Palindroom dat de wedstrijd in goede banen leidde.

De projecten werden ingedeeld in drie categorieën: particuliere woningen, utiliteitsbouw en renovatie.
Om de inzendingen te beoordelen, werd een vakjury samengesteld van journalisten, architecten en architectuurcritici.
De jury bestond uit Marc Dubois (architectuurrecensent), Colette Demil (Dimension), Lionel Lhoir (Focus Archi), Arnaud Tandt (NAV), Sébastien Cruyt (architect), Philippe Selke en Rik Neven (Architectura.be), Filip Van Der Linden (Bouwkroniek) en Dirk Vankerckhove (Confederatie Bouw).
De vakjury herleidde de longlist tot een shortlist en koos in elke categorie een “winnaar van de vakprijs”.
Met ondermeer de confraters META architectuurbureau / noAarchitecten / architecten de vylder vinck taillieu / Office Kersten Geers David Van Severen, ZAMPONE architectuur, CUYPERS &Q, Philippe SAMYN & Partners,… kon de shortlist utiliteitsbouw rekenen op een sterk bezet deelnemersveld. DENC!-STUDIO schreef in met het project ECOPUUR (~ TER MOTE / DE PIT).

De prijsuitreiking vond plaats in de exclusieve muziekkapel Koningin Elisabeth in Waterloo op zaterdag 16 juni.
De spanning werd opgebouwd met een optreden van het trio ZADIG.
Groot was de vreugde toen we een prijs, trofee, boek en bloemenboeket in ontvangst mochten nemen.