Luc Roymans

PLAATS

  • BE | O-VL | GENTBRUGGE

PROGRAMMA

  • residentieel | eengezinswoning

OPDRACHTGEVER

  • particulier

OPDRACHT DENC!-STUDIO

  • architectuur
  • studies energie
  • EPB-verslaggeving

STATUS

  • opgeleverd

BOUWKOST (excl. btw en erelonen)

  • 210'000€

ENERGIE

  • bruto vloeroppervlakte: 153.3 m²
  • geconditioneerde vloeroppervlakte: 111.2 m²
  • E-peil: 47 (alstoen norm maxE54)
  • K-peil: 31 (alstoen norm maxK40)
  • EPB-energiekengetal verwarming: 28.2 kWh/m².jr
  • beschermd volume V: 509.4 m³
  • verliesoppervlakte AT: 260.5 m²
  • compactheid C: 1.96 m
  • Uvloer: 0.13 W/m²K
  • Uwanden: 0.16 W/m²K
  • Ugem muur: 0.39 W/m²K
  • Udak: 0.13 W/m²K
  • Uf // Ug // psi-waarde: 1.5W/m²K // 1.1W/m²K // 0.05W/mK
  • Ugemiddeld (incl buitenschrijnwerk): 0.41W/m²K
  • luchtdichtheid n50: 0.78 h-1
  • ventilatie: sysD tegenstroom; zomer-bypass; inregelrapport
  • verwarming + sanitair warm water: combi-gascondensatieketel met lage-temperatuurvloerverwarming
Luc Roymans

PROJECT STEDELIJKE WOONKAVELS (~KAVELPROJECT)

Het ontwerp is het resultaat van een ontwerpwedstrijd die het StadsOntwikkelingsbedrijf GENT (~SOGENT) uitschreef onder de noemer ‘Project Stedelijke Woonkavels’.

Betreffend project wil aan jonge gezinnen met een gemiddeld inkomen betaalbare kavels in de stad aanbieden. Het Stadsontwikkelingsbedrijf gaat daarbij de strijd aan met onbetaalbare vastgoedprijzen, onbenutte terreinen en verkrotte woningen.

Luc Roymans

PROGRAMMA VAN EISEN (~PvE)

De betreffende kavel is NNW-ZZO georiënteerd met een vierkante vorm (~7.10m x 7.40m) voor de bouw van een rijwoning.
De bouwheer en –vrouw, beiden grafisch vormgever, wilden een open loftgevoel in het woongedeelte met een eerlijke, summiere architectuur die een tikkeltje industrieel aanvoelde en ruimte creëerde voor hun retromeubels en grafische sculpturen. Bovendien was het belangrijk om de bouwkost onder controle te houden.

DENC!-STUDIO werkte een dragende betonstructuur uit met beperkte overspanningen.
De ruimtes kunnen flexibel worden opengewerkt, ingevuld en in de toekomst worden aangepast.
In de meest zuidelijke hoek van de woning werd een vide geïntegreerd. Hierdoor dringt daglicht tot diep in de woonruimtes en genieten de woongedeeltes op gelijkvloers en 1e verdieping een zekere verbondenheid. Enkel wc en bergingen zijn voorzien van deuren.
De slaapvertrekken vinden hun onderkomen op de meer gesloten, private en knusse tweede verdieping.

De betonstructuur en gladde gewelven in het woongedeelte blijven zichtbaar. De polybeton vloer kreeg eenzelfde grijstint.
Door ramen, deuren en trap in hout in te voeren, is een warme toets toegevoegd. De muren en plafonds van het slaapgedeelte zijn gepleisterd.
De verfwerken zullen in latere fase gebeuren.

Mede i.f.v. budget is voor de buitenafwerking geopteerd voor gewolkte vezelcementleien. De vezelcementbeplating op het gelijkvloers, biedt extra stootvastheid.
Deur van de berging, brievenbus, huisnummer en ventilatieopeningen zijn netjes geïntegreerd.