denc!-studio

PLAATS

  • BE | 0-VL | SINT-AMANDSBERG GENT

PROGRAMMA

  • verbouwing| ecologisch schildersbedrijf

OPDRACHTGEVER

  • Tintelijn cv

OPDRACHT DENC!-STUDIO

  • architectuur
  • studies technieken
  • studies energie
  • EPB-verslaggeving

STATUS

  • voorlopige oplevering: 2019

ALS LOKALE TEWERKSTELLING EN KLANTENRELATIES BELANGRIJK ZIJN

In 2017 kwam het ecologische schildersbedrijf Tintelijn aankloppen met de vraag tot herlokaliseren van winkel en magazijnen. We gingen samen op zoek naar een goed gelegen stuk grond of een te verbouwen site. Binnen de stad visibiliteit voor de winkel combineren met voldoende magazijnruimte voor de aannemerij was geen evidente opgave. Toch vonden we een geschikte plek in de Adolf Baeyensstraat te St. Amandsberg.

denc!-studio

De bestaande magazijnen konden meteen ingericht en gebruikt worden.

Een winkelruimte was er niet, maar wel een oud magazijn dat potentieel toonde. Typerend waren de oude stalen spanten.
Mede omdat we verschillende industriële elementen wensten te behouden, werd gekozen voor een verbouwing i.p.v. een afbraak-/nieuwbouw-scenario.

denc!-studio
denc!-studio
denc!-studio
denc!-studio

De typerende dakvorm werd behouden als conceptbasis. Op de westzijde werden dakramen toegevoegd, gericht op de avondzon. De voorgevel werd tot op plinthoogte afgebroken, waarop de nieuwe vliesgevel werd gebouwd. Door de noord oriëntatie dient deze niet verduisterd te worden en kan ze perfect als open ‘etalage’ fungeren.

denc!-studio

De gelijkvloerse winkelruimte werd bewust kolomvrij gehouden om maximale flexibiliteit te garanderen. De vloerplaat van de kantoorverdieping komt nergens tot tegen de muren, waardoor het daglicht via de wit reflecterende wanden tot beneden doordringt. Twee stalen liggers dragen de houten massief platen die in overkraging werden opgelegd. Afwerking en structuur in één beweging, duurzaam en uiterst snel in montage.

Anneke D'Hollander

Magazijn en winkelruimte werden functioneel in verbinding gesteld.
Technieken werden zichtbaar en toegankelijk gehouden.

denc!-studio

Een uitdaging voor de site was de beperkte buitenruimte en de toegankelijkheid combineren voor klanten, leveranciers, onderaannemers, … We bedachten een eenvoudige maar intelligente inrichting. Als basis werden de parkeerplaatsen extra breed voorzien, waardoor ze allemaal als mindervalide parking kunnen fungeren én het haaks indraaien vanop de smalle oprit mogelijk werd. Hierdoor kon de zone voor de winkel vrij gehouden worden als laad-en loszone, was er ook ruimte voor fietsenstalling en een fijne picknick plek. De twee blinde gevels aan de straatzijde werden voorzien van aantrekkelijke street-art waardoor Tintelijn een fraai gezicht kreeg aan de straat met vele vierkante meters gratis reclame.

Op 15 juni 2019 opende Tintelijn met trots haar nieuwe winkel.

Tintelijn
denc!-studio