DISCO

PLAATS

  • BE | O-VL | GENT

PROGRAMMA

  • residentieel (sociale huisvesting)

OPDRACHTGEVER

  • Stad Gent + Thuispunt Gent

OPDRACHT DENC-STUDIO

STATUS

  • gegund binnen raamovereenkomst, na minicompetitie
  • scenario-onderzoek lopende

MEER CONCREET

In 2013 zagen bewoners van alles bewegen in hun wijk, maar ze misten overzicht.
Ze klopten aan bij Stad Gent om samen te werken aan het Muide-Meulestede van morgen.

In het kader van een conceptsubsidie van Vlaams Stedenbeleid identificeerden Endeavour en Architecture Workroom in 2016, samen met de bewoners, een aantal problemen en kansen. De studie kaartte het belang van coöperatieve stadsontwikkeling aan: een bottom-up strategie en een model dat de horizontale samenwerking stimuleert tussen de buurt en de overheid. Uit een diversiteit aan interviews en workshops, werden twaalf agendapunten gedistilleerd. In de hierop volgende jaren worden diverse buurtversterkende projecten uitgerold.

In 2017 startten BUUR en EVR aan de opmaak van een wijkstructuurschets. Het in 2019 opgeleverde werkstuk benoemt de ruimtelijke projecten die van strategisch belang zijn en geeft aanbevelingen over verder noodzakelijk onderzoek.
Het is duidelijk:
Muide-Meulestede wil zich verder ontwikkelen als wijk van de toekomst met integrale, duurzame en sociale projecten die zowel maatschappelijk, ecologisch als economische meerwaarde bieden voor de bewoners en de stad.

Binnen de raamovereenkomst “stedenbouwkundig ontwerp 2022-2026 / perceel 2 - complexe stedenbouwkundige planprocessen en masterplannen” schreef de Stad Gent medio 2022 een mededingingsprocedure uit ter opmaak van een “MASTERPLAN MARSEILLESTRAAT MET GEINTEGREERDE ENERGIESTUDIE”. Team DISCO werd als laureaat aangeduid.

Het masterplan vormt in alle opzichten een verdere uitwerking van de concepten opgenomen in de conceptstudie en de wijkstructuurschets.
We zien in het masterplan een hefboom om de stad toekomstbestendiger te maken

MEER GROEN, MEER WIJK, MEER SAMENLEVEN

De omgeving rond de Marseillestraat heeft een andere morfologie dan de rest van de wijk. We vinden er voornamelijk sociale meergezinswoningen in een groene maar tegelijk ook overmatig verharde omgeving.

De Marseillestraat takt in het noorden aan op de Meeuwstraat en in het oosten op de New-Orleansstraat.
De Marseillestraat bedient geen andere functies dan wonen: ze ontsluit de gebouwen Klipper en Karveel, diverse sociale meergezinswoningen en een Community Land Trust project. De Marseillestraat kent hiermee eigenlijk enkel bestemmingsverkeer; geen doorgaande stromen.
Dit biedt tegelijk voor- en nadelen.

Wie er niet moet zijn, komt er ook niet.
Hiermee blijven de aanwezige groenkwaliteiten in belangrijke mate onderbenut.
De positie van de torens (Marseillestraat 113-189 en 438-498) langs de Meulesteedsesteenweg, de hierbij aansluitende half verdiepte parking, de natuurlijke glooiingen in het landschap en de opeenvolging van appartementsgebouwen langsheen de New-Orleansstraat, maken dat de vrij open kern van het studiegebied nauwelijks tot niet zichtbaar is vanaf de Meulesteedsesteenweg noch vanaf de New-Orleansstraat.
En... ongekend, maakt onbemind. Het “beter kunnen benutten van de aanwezige groene kwaliteiten, voor een groter aantal bewoners, binnen een meer leesbare en hiërarchische ruimtelijke structuur” is dan ook een van de belangrijkste uitdagingen.

DISCO

Het visueel verborgen binnengebied ademt rust uit. Een reeks hogere appartementsgebouwen lijken de kern van het studiegebied te beschermen tegen de drukte en akoestische belasting van de New-Orleansstraat.

DISCO

Er is nu al behoorlijk wat kwalitatief groen; in zeer belangrijke mate beschermd door het Thematisch RUP Groen (goedgekeurd 28/09/2021).

In het noordelijk deel van het bestaande Meulestedepark kan je nu reeds wandelen onder hoge bomen en over kort gemaaide brede graspaden. Je kan er picknicken tussen de veldbloemen of gewoon relaxen op de banken. Voor de jeugd is er een voetbalveldje en een paar platgelegde boomstammen zorgen voor klimplezier.
Naast het lokaal dienstencentrum, aan de rand van het park, ligt een petanqueterrein en staan er fitnesstoestellen.
Tussen de Marseillestraat en het Lokaal Dienstencentrum ligt een historisch stukje natuur, met een kleine bospoel.
In de rug van het gebouw New-Orleansstraat 113–147 vinden we een speelpleintje, alsook een door bomen omsloten grasveld.

DISCO
DISCO

De bundeling en aanvulling van de diverse puzzelstukken moet ruimte bieden voor méér groen, méér biodiversiteit, méér wateropslag, méér ontmoetingskansen, méér woonkwaliteit, méér sociale cohesie, méér samenhang.

TEAM