PLAATS

  • BE | O-VL | GENT

PROGRAMMA

  • residentieel (sociale huisvesting)

OPDRACHTGEVER

  • Stad Gent + Thuispunt Gent

OPDRACHT DENC-STUDIO

STATUS

  • gegund binnen raamovereenkomst, na minicompetitie
  • oplevering masterplan: 2025

DOEL

DISCO

Thuispunt Gent dient haar bestaand woningbestand te onderhouden, te renoveren, aan te passen of waar nodig te vervangen.
Via nieuwbouw is het de bedoeling het aantal sociale woningen te laten groeien om zo de druk op de wachtlijsten te laten dalen en een antwoord te bieden op de bevolkingsaangroei in de stad.

Het project “Gentbrugge I” dient gesitueerd binnen het groter kader van het InvesteringsMeerJarenPlan (IMJP) van Thuispunt Gent.
Het betreft een deelopdracht kadert binnen de raamovereenkomst "STEDENBOUWKUNDIG ONTWERP 2022-2026 / PERCEEL 2 – COMPLEXE STEDENBOUWKUNDIGE PLANPROCESSEN EN MASTERPLANNEN". Ons team werd aangesteld na een minicompetitie.
Het einddoel van de studie is een inrichtings- en zoneringsplan. Deze weten de krachtlijnen van het stedenbouwkundig ontwerp vast te leggen, maar tegelijk nog voldoende vrijheid te laten t.a.v. de latere architectuurontwerpers.

AMBITIE

De Groeningewijk ligt naast de Gentbrugse Meersen.
Een reeks omgevende straten voelen in hun bestaande toestand sterk verhard en soms wat banaal aan.
Bouwweefsel, landschap en natuur liggen hier erg dicht bij elkaar, maar verweven zich niet.
Met garageboxen en een hoogspanningscabine op de eerste rij, is de aanblik vanuit de Gentse Meersen niet bepaald fraai.
Een langgerekt woongebouw toont zijn achterkant.

DISCO
DISCO

We ambiëren een verbindend project: een project dat een geloofwaardig blauwgroen netwerk weet uit te rollen, een project dat een diversiteit aan mensen weet samen te brengen, een project dat betaalbaar wonen mogelijk weet te maken zonder te stigmatiseren.
Daar waar in de bestaande situatie de gebouwen zich organiseren rond een binnengebied, zien we ruimtelijke opportuniteiten in het meer richten op het open landschap. Heden kunnen slechts een deel van de woongelegenheden genieten van kwalitatieve vergezichten.
De nieuwe groene agora is zowel qua schaal, qua maatvoering als qua inrichting geloofwaardig als publieke groenzone voor de omwonenden.
De nieuwe agora mag dan wel een vrij open relatie aangaan met de Gentbrugse Meersen; toch is ze er in gebruik geen uitbreiding van.

De Gentbrugse Meersen is één van de vijf Gentse groenpolen.
Groenpolen zijn grote aaneengesloten groengebieden van minstens 100 hectare, waarin recreatie, bos, natuur en landbouw een plaats krijgen.
Het streefdoel is dat iedereen op maximum 5 km van zijn woning in een groenpool terecht kan én dat er minstens 100 m² per inwoner aan groenpolen wordt gerealiseerd.

Met een oppervlakte kleiner dan een hectare op een afstand van minder dan 150 meter van de woning, wordt de nieuwe agora gecatalogeerd als woongroen.
Het beleefbaar maken van de agora moet een nieuwe dynamiek op buurtniveau kunnen teweegbrengen.
De agora voorziet in de eerste plaats ruimte voor groen en water.
Op natuurlijke wijze kunnen dan verpozingsplekken (leeshoekje, bankje…) en spelaanleidingen voor kinderen én volwassenen worden geïntegreerd.
De agora zorgt tegelijk voor cohesie en ademruimte in de wijkverdichting.
De nieuw voorgestelde inplanting van gebouwen maakt dat de open ruimte daadwerkelijk publiek doorwaadbaar aanvoelt.

INRICHTINGSPLAN

Door de bouwvolumes aan de Hoogoeverstraat en de Leeuw van Vlaanderenstraat een laagje hoger te voorzien dan heden, kunnen hier schakelwoningen een plaats vinden.
Finaal werd het scenario weerhouden waarbij de kopgebouwen aan de Gentbrugse Meersen zich telkens met de schakelwoningen clusteren tot een woonveld. De wegenis loopt om de woonclusters heen. Hierdoor is de adressering van de gebouwen niet alleen heel duidelijk, maar voelt ze ook het meest intuïtief aan. De kopgebouwen adresseren zich aan de zijde van de Gentbrugse Meersen. Vanuit de groenpool zijn kwalitatieve voorgevels te zien; geen rommelige achterkanten.
Doorzon- en/of galerijtypologieën moeten de infrastructuurwerken ten dienste de brandweerontsluiting kunnen beperken.
We densifiëren de koppen aan de Gentbrugse Meersen (tot 6 bouwlagen), alsook het gebouw ter hoogte van het kruispunt Hoogoeverstraat – Boer Janssensstraat – Jules van Biesbroeckstraat (tot 4 bouwlagen).

IN NAUW OVERLEG

Het masterplan kwam tot stand in nauw overleg met de verschillende diensten van Stad Gent, Thuispunt Gent, Wonen in Vlaanderen, Farys, de Brandweer, de Kwaliteitskamer én het Coördinatieoverleg.
Een brede begeleidingsgroep kwam regelmatig samen. Met betrekking tot specifieke aspecten werd tussentijds aanvullend bilateraal overleg gevoerd.
Er werd in het voorjaar 2025 een infomoment georganiseerd voor de bewoners, de omwonenden en alle overige belangstellenden.

Billie Bonkers

TEAM