PLAATS

  • BE | O-VL | ZWIJNAARDE GENT

PROGRAMMA

  • residentieel | eengezinswoning

OPDRACHTGEVER

  • particulier

OPDRACHT DENC!-STUDIO

  • architectuur
  • studies energie (oa. PHPP-berekeningen)
  • EPB-verslaggeving

STATUS

  • opgeleverd

BOUWKOST (excl. btw en erelonen)

  • 280'000€

ENERGIE

  • bruto vloeroppervlakte: 170.4 m² + 16.3 m² zolder (AOR)
  • geconditioneerde vloeroppervlakte: 126.6 m²
  • E-peil: 11 (alstoen norm maxE60)
  • K-peil: 19 (alstoen norm maxK40)
  • EPB-energiekengetal verwarming: 18.97 kWh/m².jr
  • PHPP-energiekengetal verwarming: 15.19 kWh/m².jr
  • beschermd volume V: 613.26 m³
  • verliesoppervlakte AT: 429.25 m²
  • compactheid C: 1.43 m
  • Uvloer: 0.09 W/m²K
  • Uwanden: 0.07 W/m²K
  • Udak: 0.08 W/m²K
  • Uf // Ug // psi-waarde: 0.88 W/m²K // 0.5-0.6 W/m²K // 0.05 W/mK
  • Ugemiddeld (incl buitenschrijnwerk): 0.19 W/m²K
  • luchtdichtheid n50: 0.30 h-1
  • zonwering: Fc-waarde 24%
  • ventilatie: sysD (in compactaggregaat) tegenstroom; zomer-bypass; inregelrapport; bodem-lucht-warmtewisselaar
  • verwarming + sanitair warm water: lucht/lucht-warmtepomp (in compactaggregaat)
  • hernieuwbare energie: Photo-Voltaïsch energiesysteem 17 x 260Wp

De opdrachtgevers droomden ervan om binnen een afgemeten budget alstoch een passieve woning te kunnen realiseren.
Als antwoord op de speciale vorm van de kavel, de minder voor de hand liggende oriëntatie en NW-gerichte tuinzone, werd een wat speels ontwerp met een "diamantvormig" plan ontworpen. De "geslepen hoeken" komen de ruimtelijkheid én zonlichttoetreding van tuin én woning ten goede.


De woning is verdeeld in twee delen: (1) een passief volume waar de woonfuncties zijn ondergebracht en (2) een minder geïsoleerd deel met zolder en overdekte fietsenstalling.
Het passieve gedeelte is uiterst compact door de vijfhoekige vorm.
Een (op de graad nauwkeurig naar het zuiden georiënteerd) groot raam brengt, in combinatie met een achterliggende vide, zonlicht en de hiermee samengaande warmtewinsten tot diep in de woning.
Door het raam iets hoger aan te zetten, blijft de privacy van de bewoners t.a.v. de straat verzekerd.
T.h.v. deze zuidelijke hoek vinden we de eetplaats, leefruimte en open keuken. Op de verdieping vinden we langsheen de vide een bureau.

De badkamer, keuken en berging werden gebundeld om technieken te kunnen centraliseren en leidinglengtes te beperken.
De onverwarmde zolder kraagt uit boven de inkom en creëert op deze manier een overdekte inkom en fietsenstalling.

De gevels zijn uitgevoerd in genuanceerde, bruin-zwarte baksteen met een dieperliggende voeg. Het buitenschrijnwerk heeft een donkergrijze kleur.
Rond het buitenschrijnwerk zijn lichte, witte aluminiumkaders geplaatst die de lichtreflectie naar binnenruimtes nog extra bevorderen.

Deze compacte woning wordt uitsluitend verwarmd met een compactaggregaat, bovenop de gratis zonne- en interne warmtewinsten. Op het dak reduceren 17 fotovoltaïsche panelen het elektricteitsverbruik.

In de komende maanden zullen nog de tuin, de verfwerken en het meubilair worden aangepakt.
We laten jullie nu alvast proeven van de ruimtelijkheid.