PLAATS

  • BE | O-VL | SINT-NIKLAAS

PROGRAMMA

  • residentieel

OPDRACHTGEVER

  • Matexi Projects nv en Matexi Oost-Vlaanderen nv

OPDRACHT DENC-STUDIO

  • masterplanning op bouwveldniveau (i.s.m. DHOOGEMEGANCK, binnen de maatschap TEAM KAMPVUUR)
  • architectuur (i.s.m. DHOOGEMEGANCK, binnen de maatschap TEAM KAMPVUUR)

STATUS

  • in uitvoering

EEN WOONVELD IN EEN DUURZAME WIJK

In de noordelijke stadsrand van Sint-Niklaas wordt de bestaande Clementwijk uitgebreid met een duurzame groene woonwijk.
In navolging van, en rekening houdend met, het "masterplan Clementwijk" en het "inrichtingsplan publieke ruimte" werd in 2012 door EVR-architecten een beeldkwaliteitsplan opgemaakt. Dit stuurt en bewaakt de belevingskwaliteit van de wijk. Leesbaarheid en identiteit zijn centrale thema’s.
De uitwerking van de woonvelden werkt een duidelijke herkenbaarheid in de hand dewelke het individuele overstijgt, zonder te verglijden tot een generisch eentonig wijkbeeld.

De eerste fase van de Clementwijk II biedt plaats aan een 4 ha groot park en zo'n 400 woongelegenheden.
We onderscheiden grondgebonden woningen en parkappartementen.
De grondgebonden beschikken over een eigen tuin. We vinden ze terug in de rand van de Clementwijk II. Ze hebben een bescheiden hoogte van twee à drie bouwlagen. De appartementsgebouwen flankeren het centraal park. De weidsheid van het park verdraagt forsere bouwvolume van drie tot vijf bouwlagen hoog. De footprint van een gebouw mag nooit groter zijn dan 1'000m².

Veld 17 neemt een bijzondere positie in binnen de eerste fase van de Clementwijk II. Het is immers het enige veld dat over twee volledige zijdes grenst aan het open park.
De woningen aan het Berlijnplein werden iets meer achteruit geplaatst, teneinde ze een kwalitatieve zonovergoten voortuin te kunnen aanbieden.

Een sokkel verheft de appartementen boven het maaiveld en presenteert de gebouwen als een ensemble.
In de sokkel vinden we een half verdiepte parkeergarage, dienstdoende voor zowel de bovenliggende appartementen als de naastgelegen grondgebonden eengezinswoningen. Hierdoor dient het, tussen de woningen gelegen, centrale deel van het woonveld niet te worden verhard. Extra groen in volle grond!

Terwijl je als bewoner toch vlak bij je woning of appartement kunt parkeren, doorkruist er verder nauwelijks verkeer je buurt. In de leef- en speelstraten krijgen fietsers en voetgangers voorrang.
Een fietssnelweg brengt je in minder dan een kwartier op de grote markt van Sint-Niklaas. Binnen de 10 minuten sta je aan het station, waar je de trein naar Antwerpen of Gent kunt nemen.