TEAM

Levenslang wonen: bouwen en verbouwen met oog op de toekomst

Sinds 2009 gaat Bis, bouw- en interieursalon i.s.m. de Vlaamse Raad van de Orde van Architecten jaarlijks op zoek naar verrassende architectuurprojecten.
Dit jaar draait alles rond ‘levenslang wonen’: een boeiend thema met een actuele en duurzame insteek. Meer dan 50 architecten dienden een kandidatuur in.
De jury stipte vier winnaars aan die architectuur slim wisten te combineren met innovatie en duurzaamheid binnen het thema levenslang wonen. Zo ook DE PORRE.

We citeren uit het juryverslag:

"(...)

Dit woonproject in Gentbrugge onderschrijft duidelijk alle basisregels in flexibiliteit en toegankelijkheid. De ruimtes zijn op eenvoudige en betaalbare wijze aan te passen. Denk maar aan niet-dragende binnenwanden, wat andere indelingen mogelijk maakt. Het project garandeert daarnaast een verhoogde toegankelijkheid voor andersvaliden en jonge moeders met buggy’s.
Met de onderschrijving van het GOLLD charter - Gentse Ontwerpen LevensLoopbestendig Design – houdt het project DE PORRE in belangrijke mate rekening met de veranderende woonbehoeften van bewoners.

Onder de winnende ontwerpen schonk dit project met voorsprong de meeste aandacht aan duurzaamheid. En dat wist de jury vast en zeker naar waarde te schatten. Zo is BIM gekoppeld aan materiaal- en/of elementen-paspoorten, om de ingezette materialen traceerbaar te maken.
Daarnaast wordt een ‘robuust klimaatadaptief ontwerp’ gecreëerd. Inspelend op het aanwezige reliëf wordt een forse blauwgroene structuur ontworpen, zowel in het privaat-collectieve als in het nieuwe publieke parkdeel. Verder is er optimaal gebruik van recuperatiewater. En zo noemt het dossier nog tal van voorbeelden die de duurzame oplossingen illustreren.

Tot slot hechtte de jury veel waarde aan de duidelijke typologieën en aan de mix van marktconforme - en budgetwoningen.

(...)"