denc!-studio

Walk the talk!


Reeds van bij haar oprichting profileerde DENC!-STUDIO zich als een leergierige en veranderingsbereide ‘vernieuwer’; niet gericht op een veilige (windstille) kern maar op de dynamiek van de randen (windveld).


DENC!-STUDIO zag de extra randvoorwaarden inzake duurzaam bouwen nooit als verarming of beperking van de ontwerpvrijheden, doch eerder als nieuwe logica aan het ontwerpproces, als extra uitdaging en aanknopingspunt voor het ontwikkelen van nieuwe ideeën.
Onze bevragende, innoverende en grensverleggende attitude is ons wezenskenmerk.


In augustus 2020 verhuisde DENC!-STUDIO haar eigen kantoor van LOODS 22 naar LOODS 23.
In een reeks nieuwsberichten delen we verhalen, keuzes en mooie beeldjes.

Ecologische meerwaarde

DENC!-STUDIO koos voor MÉTISSE®, geleverd door EURABO.

MÉTISSE® is een isolatiemateriaal van biologische oorsprong, gemaakt op basis van gerecycleerd katoen. Het product 'ontstond' in de R&D afdeling van Le Relais, door 'upcycling' van niet langer herbruikbare kledingstukken. In plaats van te verbranden krijgt het kwalitatief hoogstaand basismateriaal nu een nieuwe bestemming.

Le Relais heeft een kort en lokaal productieproces opgezet met laag energieverbruik waar elke stap is geoptimaliseerd zodat MÉTISSE® een voorbeeld is in duurzame productie.
Eens de ophaling is gedaan en zorgvuldig gesorteerd, worden de gescheurde katoenen kledij (jeans, velours) of gerafelde kledingstukken in stukken gesneden, vermalen en ontvezeld en vervolgens gemengd met thermoplastische vezels om panelen en rollen te maken.
De selectie (i.f.v. specifieke thermische, akoestische en hygroscopische eigenschappen) en verwerking van de kleding gebeurt in een sociale tewerkstellingsplaats van Le Relais te Billy-Berclau, omgeving Rijsel.

Één van de mechanische eigenschappen van katoen is dat het niet uit elkaar valt. Duurzaamheidstesten hebben bewezen dat het bestand is tegen veroudering.
Katoen biedt een hoge thermische weerstand en is hét referentiemateriaal voor geluidsabsorptie.
Het product is aangenaam om te verwerken; gemakkelijk en nagenoeg stofloos te snijden.
De productie startte in 2007 en kreeg ondermeer door NIBE-milieuclassificatie het DUBOkeur® toegekend.

denc!-studio
denc!-studio

Sociale meerwaarde

LE RELAIS is een netwerk van bedrijven dat al 30 jaar ijvert voor de integratie van personen in een situatie van uitsluiting, door het scheppen van duurzame arbeidsplaatsen. Als lid van Emmaüs Frankrijk en van IRFS (Inter Réseaux de la Fibre Solidaire), een op solidariteit gebaseerd netwerk, voert Le Relais zijn actie met de overtuiging dat de terugkeer naar de arbeidsmarkt mensen in moeilijkheden helpt hun waardigheid te behouden en opnieuw hun plaats in de samenleving te vinden. Hiervoor zijn een aantal economische activiteiten ontwikkeld die al voor 1800 arbeidsplaatsen hebben gezorgd.
De ophaling en zorgvuldige sortering van textiel zijn activiteiten die een snelle ontwikkeling hebben doorgemaakt. In een paar jaar tijd heeft Le Relais een echte industriële activiteit opgebouwd en is de organisatie binnen de sector opgeklommen tot de leider in Frankrijk. Ze is de enige speler die het volledige proces van het herwaarderen van textiel in handen heeft en vandaag zorgt voor 65% van de ophalingen in Frankrijk met 14 sorteercentra. Maar liefst 90% van de opgehaalde textiel wordt hergebruikt.
Le Relais vond ook een nieuw bedrijfsmodel uit: de Onderneming met Sociaaleconomisch Doel, een model waarbij de ontwikkeling in dienst staat van het welzijn van de mensen.

De ontwikkeling van het merk MÉTISSE® is een onderdeel van een globale bedrijfspolitiek. Het is een antwoord op de vraag naar nieuwe afzetmarkten die duurzame materialen én arbeidsplaatsen weten te waarderen.