Brecht Van Maele

Het ‘collectief bouwen’ mag dan wel kwalitatieve antwoorden kunnen bieden op een reeks actuele woonuitdagingen; toch bestaan er nog veel vragen over het delen en samenleven.

In de expo ‘Housing Apart Together’ brengt Architectuurwijzer achttien diverse Vlaamse collectieve woonprojecten bij elkaar. De gekozen woonprojecten vormen een variant op de klassieke verkaveling, de vrijstaande woning of het appartementsgebouw. De tentoonstelling liep in het najaar 2019 in C-mine cultuurcentrum Genk en valt nu te bezoeken in het STAM Gent.

Om het collectief wonen beter te begrijpen, toont de expo niet enkel de architectuur maar ook het dagelijkse leven binnen de reeds gerealiseerde woonprojecten. Via terreinbezoeken en gesprekken met bewoners en architecten verzamelden curator Peggy Totté en antropologe Ruth Soenen gegevens over het alledaagse leven in een tiental projecten. De tentoongestelde foto’s zijn van de hand van Brecht Van Maele.

Samen met de tentoonstelling publiceerde het A+ TIJDSCHRIFT een speciale editie met als thema ‘Collective housing’. DENC!-STUDIO is fier dat, het samen met de collega's van BLAF ontworpen, COHOUSING WAASLAND werd opgenomen: 'strategic collectivity'. Het project siert de cover van het tijdschrift met een foto van Stijn Bollaert.