Op donderdag 10 oktober opent ARCHITECTUURWIJZER in C-mine Genk de tentoonstelling HOUSING APART TOGETHER en verschijnt de bijhorende speciale editie van A+.

HOUSING APART TOGETHER presenteert een hoopvol toekomstbeeld voor wonen in Vlaanderen.

Via 16 referentieprojecten zet deze tentoonstelling collectief bouwen en wonen in de kijker.

HOUSING APART TOGETHER groepeert een diversiteit aan projecten: met woningen en/of appartementen, in dorp of stad, in bestaande panden en/of nieuwbouw, met meer en minder gedeelde ruimtes. Een groot deel betreft de cohousingprojecten waarin een groep bewoners het project zelf opstart, maar er zijn ook projecten ontwikkeld door projectontwikkelaars, sociale huisvestingsmaatschappijen of andere initiatiefnemers.

Alle woonprojecten vormen een variant op de klassieke verkaveling, de vrijstaande woning of het appartementsgebouw. Het zijn ofwel woningen in en rond een gedeelde buitenruimte, bijzondere woningunits binnen een bestaand pand of appartementen met een gemeenschappelijke ruimte op het gelijkvloers, een dakterras of een tuin. Het zijn vaak creatieve oplossingen op moeilijke locaties of in bijzondere panden, waar zo nieuwe woningtypes en -ensembles tot stand komen.

Om het collectief wonen beter te begrijpen, toont de expo niet enkel de architectuur maar ook het dagelijkse leven binnen de reeds gerealiseerde woonprojecten. Via terreinbezoeken en gesprekken met bewoners en architecten verzamelden curator Peggy Totté en antropologe Ruth Soenen gegevens over het alledaagse leven in een aantal projecten. Zo komt niet alleen het delen, maar bijvoorbeeld ook privacy aan bod.

De tentoonstelling, in een scenografie van VOET EN DE BRABANDERE, loopt verhuist begin 2020 naar STAM Gent.

Samen met de tentoonstelling wordt ook een nieuwe speciale editie van het A+ TIJDSCHRIFT gelanceerd, met als thema ‘Collective housing’.
DENC!-STUDIO is fier dat het, samen met de collega's van BLAF ontworpen, COHOUSING WAASLAND werd opgenomen: 'strategic collectivity'.
Het project siert zelfs de cover van het tijdschrift, alsook enkele digitale leaflets.