Alexander Dumarey

In de VRT-NWS-reeks "Markante plekken" gaat fotograaf Alexander Dumarey elke week op zoek naar een opvallende plaats met een verhaal.
Soms bekend, soms vergeten. Soms druk, soms verlaten. Maar allemaal hebben ze een boeiende geschiedenis.
Op 15/03 was het de beurt aan de textielfabriek Saffre Frères in Oudenaarde.

Eind 19e eeuw bloeit de textielindustrie in Oudenaarde. Verschillende bedrijven vestigen zich in die periode in de regio. De resten van deze activiteiten zijn nog op verschillende plaatsen in de stad te zien. Eén van die plekken is een groot fabrieksterrein vlak bij het station. Dat was ooit textielfabriek Saffre Frères. De gebouwen zien er nu eerder verloederd uit, maar daar komt binnenkort verandering in. Het terrein wordt een woonwijk.

Alexander Dumarey

Op 23 december 1896 krijgen de gebroeders Saffre uit Moeskroen een vergunning om een textielfabriek op te richten op de terreinen van de voormalige blekerij Van den Bossche aan de Dijkstraat. Ze blijven niet bij de pakken zitten en in mei van het volgende jaar gaat de bouw van een weverij van start.

Het bedrijf floreert en in het begin van de 20e eeuw kent het complex verschillende uitbreidingen. In de jaren 20 sterven de Saffre-broers en komt de fabriek in handen van een Gentse textielbaron, Achille Vleurinck. Onder zijn leiding volgen nog verschillende uitbreidingen, waaronder een katoenspinnerij in 1925 en een kantoorgebouw in art deco-stijl in 1929.

Alexander Dumarey

Na de sluiting worden de gebouwen voor allerhande activiteiten gebruikt. Zo komen er bijvoorbeeld ateliers en repetitieruimtes, maar ook autohandelaars van bedenkelijk allooi nemen er hun intrek. In 2017 komt de fabriek in handen van projectontwikkelaar Revive. Zij gaan het complex onder de naam Saffrou omvormen tot een woonwijk met veel groen.

De opvallendste gebouwen, zoals het kantoorblok en het machinehuis, blijven bewaard. Het grootste deel van de hallen zal onder de sloophamer sneuvelen en worden vervangen door nieuwbouw. De werkzaamheden beginnen later dit jaar.