Luc Roymans

PLAATS

  • BE | O-VL | GENT

PROGRAMMA

  • samenhuizen | residentieel

OPDRACHTGEVER

  • particulier

OPDRACHT DENC!-STUDIO

  • architectuur
  • studies technieken
  • studies energie
  • EPB-verslaggeving

STATUS

  • voorlopige oplevering: 2016

ENERGIE

  • beschermd volume V: 639 - 1313 m³
  • bruto vloeroppervlakte: 182 - 420 m²
  • verliesoppervlakte AT: 263 - 653 m²
  • E-peil: 28 - 26 (alstoen norm maxE60)
  • K-peil: 16 - 26 (alstoen norm maxK40)
  • EPB-energiekengetal verwarming: 12 - 28 kWh/m².jr
  • compactheid C: 2.4 - 2.0 m
  • Uvloer: 0.09 - 0.10 W/m²K
  • Uwanden: 0.11 - 0.13 W/m²K
  • Udak: 0.07 - 0.12 W/m²K
  • Uramen: 0.8 - 1.34 W/m²K
  • Ugemiddeld (incl ramen): 0.24 - 0.35 W/m²K
  • luchtdichtheid n50: 0.64 - 0.77 h-1
  • zonwering: zongestuurde screens
  • ventilatie: sysD tegenstroom; zomer-bypass; inregelrapport;
  • verwarming + sanitair warm water: 1 gasketel, 1 zonneboiler en 2 warmtepompboilers
  • hernieuwbare energie: in totaal 17,1 kWp PV

SAMEN STERK

In de relatief dichtgebouwde bloemekenswijk in het noorden van Gent, vond een groep enthousiastelingen een bescheiden verkrotte woning op een voor de rest overmaats groen en open terrein van 21 are.

Door gezamenlijk de woning te slopen, kon een nieuw samenhuizen-project tegen een voordeliger 6% btw-percentage worden gerealiseerd.

Naast de financiële voordelen, was een belangrijke insteek om het bouwen collectief aan te pakken, de logistieke efficiëntie van de werffase.

Luc Roymans

GEPERSONALISEERDE COLLECTIVITEIT

Drie huizen, voor vijf gezinnen: dat vergt een woordje uitleg.

Het eerste woonst huisvest twee gezinnen: broer en zus, elk met hun partner en zeven kinderkamers in totaal. Twee leefruimtes, waarbij één dubbelgrote, laten toe per gezin apart te leven of naar wens samen te koken, eten,… Slaapkamers en badkamers zijn netjes gescheiden op een afzonderlijke verdieping.
De tweede in de rij is een eerder conventioneel huis voor een gezin met twee kinderen.
Als derde onderdak vinden we een kangoeroewoning, waarbij de gelijkvloerse verdieping is ingericht ten dienste een inwonende gepensioneerde ouder.

Luc Roymans

Door het uiteenlopend programma en daaruit voortvloeiende voorkeuren inzake planopbouw en bouwwijze, werden na een eerste onderzoeksfase een aantal spelregels vastgelegd: gevelbreedte (i.f.v. omvang programma), evenwijdige scheidingsmuren (logisch en kostenefficiënt), kroonlijst en dakvorm (projecteenheid, hernieuwbare energie).
Per woning werd de bouwdiepte dan verder afgestemd op de ruimtelijke behoefte vanuit het programma.

Eén woning werd traditioneel gemetst; de twee andere werden in houtskelet opgetrokken. Twee laag-energiewoningen, één passiefhuis en alle drie halen ze de BEN-norm.

Luc Roymans

De persoonlijke interieurtoetsen maken van elke woning een avontuurlijke ontdekking.

Luc Roymans

BOEIENDE RUIMTELIJKHEID

Hier nemen we een kijkje in de woonst van Thomas en Katrien.

Meer slijtvaste steenachtige materialen werden aangevuld met hout en warme toetsen. Vanaf het gelijkvloers wandel je bovenop een mulitplex meubel naar de eerste verdieping.
De zon dringt binnen tot diep in de woning. In de grote vide hangt het bureau als een kraaiennest boven de keuken tot tegen het vliesgevelraam.
Binnen een boeiende ruimtelijkheid, wisselen afgewogen geborgen plekjes af met leuke vergezichten.